{{stentor.needs-javascript}}

Vävtejp

11 februari 2018, 15:28

Vävtejp är en universaltejp med ett mycket brett användningsområde. Vävtejp passar utmärkt för arbeten inom industri, lager och butik, men även inom hemmet eller i garaget.

Dess höga stryktålighet och hållfasthet gör vävtejp till ett fantastiskt multiverktyg som kan användas till bl.a. märkning, tätning, reparation och förstärkning eller till att fästa olika material.
Vävtejp är en högkvalitativ armerad tejp som har ett kraftigt klister. 


Duct-tejp
Den vävtejp som vi oftast känner som silvertejp kommer från USA. Silvertejp – eller 'duct tape' (ibland: 'duck tape') som det heter på engelska – är en mycket kraftig och vattenavvisande tejp. Den har i regel en grå, silveraktig yta, därav benämningen silvertejp.

Varifrån 'duct-tejp' har sitt etymologiska ursprung är inte helt klart. En av de mest troliga teorierna är att duct-tejp togs fram under andra världskriget för tätning av ammunitionslådor (för att utestänga fukt). Efter kriget såldes överskottet av denna tejp billigt och upptäcktes tejpen av civilbefolkningen. Tejpen blev bland annat populär för att tejpa ventilationsrör (’ventilation ducts’). Då fick tejpen inte bara sitt namn utan också sin kända silverfärg, vilket ansågs se snyggare ut än den militärgröna färgen som tejpen hade under militärtiden.

Den kanske roligaste teorin är att den ursprungliga benämningen ”duck-tape” bygger på att vattnet bara rann av denna vattentäta tejp..precis som från en anka. 
.

Gaffatejp
Den form av vävtejp vi känner som gaffatejp har vanligtvis en matt svart färg och används ofta inom ljud- och ljusbranschen. Namnet gaffatejp kommer från engelskans ”gaffer tape”. En ’gaffer’ är någon som ansvarar för belysningen på t.ex. en teaterscen, i en filmstudio eller under en konsert.
Gaffatejp används för att temporärt fästa t.ex. kablar på scengolv och ska alltså kunna dras bort utan att lämna spår.

Gaffatejp har ett syntetgummihäftämne som, i motsats till silvertejp som har ett häftämne på naturgummibas, inte lämnar några limrester på kablar och utrustning när den tas bort igen.

Silvertejp eller duct-tejp är däremot främst avsedd för permanent montering. Tar man bort tejpen sitter oftast klistret kvar på underlaget.  Idag kan ”silvertejp” inte bara fås i silver utan i många olika färger..

I tillägg till olika typer av vävtejp säljer vi också många andra typer av tejp.  ASM erbjuder sina kunder ett komplett utbud av tejp som utöver vävtejp bland annat omfattar eltejp, golvtejp, aluminiumtejp, cellofantejp, sporttejp, plasttejp och 
skyddstejp, men också reklamtejp (tejp med tryck) eller vanlig packtejp som bl.a. används för kartongförslutning


Klicka på bildlänkarna nedan för att se vårt standardsortiment av vävtejp

Behöver du hjälp med val av tejp?
Lita på vår expertis! Ring 040 22 89 80 eller mejla till patrik@asm.eu.
Vävtejp